• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 5556.jpg

tlusty

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
Najbardziej wyczekiwany, najsłodszy dzień w roku!
W Polsce, początki tłustego czwartku sięgają XVI wieku, które wiążą się z pewną legendą o burmistrzu Combrze. Kiedyś nazywano pączki, pampuchami, blinami, babałuchami, kreplami . Do dziś na południu Polski obchodzony jest babskim combrem, zamiast tłusty czwartek.
W kolejnym wieku już XVII, zaczęto podawać pączki jako miejski i dworski rarytas. Na Polskiej wsi dopiero, 200 lat później pojawiły się pączki. Pączki dawniej pieczone były z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę lub skwarki. Pączki te ówczesne były podawane z mięsiwem. W bogatszych domach pieczywo smażono na tłuszczu, najczęściej na smalcu, w biedniejszych na blasze okraszone skwarkami lub wypiekano w piecu chlebowym.
Ale słodko i miło dziś w naszej szkole! Pyyycha! Mniam 🥧🍪🍩 Mniam🍩🍪🥧
Dziękujemy Radzie Rodziców za słodki poczęstunek ! 🙂
 

FOTORELACJA - grupa Biedronki

FOTORELACJA - klasa II

Może być zdjęciem przedstawiającym 10 osób, babeczka, ciastko francuskie z nadzieniem i tekst

Herb_m.png logo strona

Szkoła Podstawowa z Oddziałami Dwujęzycznymi im. św. Jana Pawła II w Bolminie

MAŁA SZKOŁA WIELKA SZANSA