„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
W Polsce, początki tłustego czwartku sięgają XVI wieku, które wiążą się z pewną legendą o burmistrzu Combrze. Kiedyś nazywano pączki, pampuchami, blinami, babałuchami, kreplami . Do dziś na południu Polski obchodzony jest babskim combrem, zamiast tłusty czwartek.
W kolejnym wieku już XVII, zaczęto podawać pączki jako miejski i dworski rarytas. Na Polskiej wsi dopiero, 200 lat później pojawiły się pączki. Pączki dawniej pieczone były z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę lub skwarki. Pączki te ówczesne były podawane z mięsiwem. W bogatszych domach pieczywo smażono na tłuszczu, najczęściej na smalcu, w biedniejszych na blasze okraszone skwarkami lub wypiekano w piecu chlebowym.
Ale słodko i miło dziś w naszej szkole! Pyyycha! Mniam 

Mniam








Dziękujemy Radzie Rodziców za słodki poczęstunek ! 
